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EIOPA: Q&A (kwiecień 2021 r.) 

 

Question ID: 1898 

 Question:  

This question is about the delegated regulation article 116 sub 5 on the volume measure for non-life 

premium and reserve risk. Here it is written that premiums shall be net, after deduction of premiums 

for reinsurance contracts. The question is how exactly the ‘premiums net, after deduction of premiums 

for reinsurance’ should be calculated? More specifically, how should the ‘premiums for reinsurance’ 

be calculated? Is this including or excluding reinsurance commission? 

 EIOPA’s Answer:  

Article 116(5) of Delegated Regulation 2015/35 states that “premiums shall be net, after deduction of 

premiums for reinsurance contracts”: this means that premiums entering the volume measure 

calculation should be net of the part of the premiums transferred to the accepting undertaking. As a 

reinsurance commission is a transaction from the accepting undertaking to the ceding undertaking to 

cover the overhead expenses incurred by the ceding undertaking and not transferred to the accepting 

undertaking (e.g. claims management – of all claims – is still performed by the ceding undertaking), 

the premiums entering the volume measure calculation should include (i.e. be gross of) reinsurance 

commissions. 

 

Question ID: 2258 

 Question:  

In the Annex IX of the delegated act 2019/981, it is define that: " The mapping of risk zones for the 

regions AT, CZ, CH, DE, HE, IT, NL, NO, PL, PT, ES and SK shall be based on the first 2 digits of the postal 

code;" To this paragraph and concerning Spain in the Cat Nat, there are define 50 zones to its postal 

codes in the delegated act 2015/35. This has not been updated with the paragraph stated above, so 

taking into account that Spain has 52 zones to its postal codes, Ceuta(51) and Melilla (52) included, I 

would like to know how can I include their sum insured in the Cat nat risk. Or if is there any right way 

to include this two zones in others.  

 EIOPA’s Answer:  

The CRESTA used in Solvency II are based on the CRESTA 2010 version which did not include Ceuta(51) 

and Melilla(52). EIOPA has discussed with Perils which manages the CRESTA zone and came to the 

conclusion that both sum insured for CRESTA 51 and CRESTA 52 should be added to CRESTA 11. This 

allows for (1) a conservative view of the windstorms and hail risks and (2) geographical similarities.  
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Question ID: 2124 

 Question:  

We would like to confirm the interpretation of Article 279 of the Delegated Regulation. The Regulation 

states in sub (1) that if the modified SCR (calculated if the model would be appropriate) exceeds the 

SCR without modification by 10% or more […], the supervisory authorities shall conclude that the risk 

profile of the insurance or reinsurance undertaking deviates significantly from the assumptions 

underlying the SCR, unless they have strong evidence that this is not the case on the basis of the factors 

set out in article 276. In sub (2) it is stated that if the modified SCR exceeds the SCR without 

modification by 15% or more […], the supervisory authorities shall conclude that the risk profile of the 

insurance or reinsurance undertaking deviates significantly from the assumptions underlying the SCR 

(regardless of evidence of the contrary). Should this be interpreted as: a) A lower bound for the 

assessment of significance, meaning that a deviation of less than 10% will never constitute a significant 

deviation; or b) A lower bound for required action by the supervisor, meaning that if the deviation is 

10% or more, this requires the supervisory authority to conclude that the deviation is significant, unless 

there is strong evidence of the contrary. If the deviation is 15% or higher, the supervisory authority is 

required to conclude that the deviation is significant, regardless of any of the items in Article 276. If 

the deviation is less than 10%, based on the factors in Article 276, a supervisory may still conclude that 

a deviation is significant. 

 EIOPA’s Answer:  

In accordance with Article 279 of Commission Delegated Regulation (EU) 2015/35, where a supervisory 

authority concludes that a deviation of less than 10% is significant, this requires an explicit justification 

why this is so. 

Whereas for a deviation of 10% or more but less than 15%, it suffices to state that there is no strong 

evidence to the contrary (if this is the case). 

For a deviation of 15% or more the supervisory authority only needs to refer to the legal assumption 

of significance. 

 


